باتری یک عنصر ضروری و لاینفک در هر نوع خودرو با هر نوع سوخت می باشد، هر باتری با توجه به مشخصات فنی آن از جمله ولتاژ اسمی، ظرفیت، توان و شدت جریان استارت سرد، می تواند فقط برای یک نوع خودروی خاص مناسب باشد، هر سازنده خودرو باید با توجه به توان استارت و مقدار برق مصرفی خودرو یک باتری مناسب را انتخاب کند، مصرف کنندگان خودروها نیز باید اطلاعات اولیه در مورد سیستم برق خودرو و مشخصات اصلی باتری مناسب خودروی خود را داشته باشند.
مقدمه :
عنصری است که برای شروع حرکت در هر نوع خودرویی ایفای نقش می کند. مناسب بودن ظرفیت و توان باتری با سیستم برقی خودرو ،باعث راه اندازی مطلوب خودرو خواهد شد. هنگامی که ظرفیت باتری پایین باشد، برای راه اندازی خودرو، طول زمانی استارت افزایش می یابد و گاهی این استارت های طولانی باید چندین بار و متوالی انجام شود تا موتور خودرو شروع به کار کند، استارت طولانی مدت و متوالی باعث گرم شدن بیش از حد استارت شده و احتمال دارد که منجر به خرابی استارت شود و اگر ظرفیت باتری بیشتر از حد لازم برای خودرو باشد، عمر سیستم استارت خودرو کاهش می یابد. اگر مقاومت درونی باتری در حد معقول باشد با افزایش ظرفیت، شدت جریان تولید شده در هنگام استارت افزایش می یابد.
بنابراین زمانی که ظرفیت باتری خودرو بیش از توان سیستم برقی خودرو باشد، در هنگام استارت شدت جریان عبوری از سیستم برق استارت زیاد بوده و باعث افزایش شدید دما می شود. اگر تعداد استارت ها با این باتری افزایش یابد. استارت ماشین کارکرد خود را از دست خواهد داد. به عنوان مثال برای یک خودروی پیکان، ظرفیت باتری باید A.h 45 تا A.h 60 و برای خودروی پراید و پژو نیز حداکثر A.h 60 باشد. برخی از مصرف کنندگان خودرو تصور می کنند اگر یک باتری با ظرفیت بالا در خودرو نصب کنند ، وضعیت استارت خودرو بهتر خواهد شد. این تصور از اینجا ناشی می شود که مدت زمانی استارت ماشین در این حالت کاهش می یابد و موتور خودرو سریع شروع به کار خواهد کرد. ولی این نوع استارتها باعث کاهش عمر سیستم استارت می شود و همین طور به دلیل شدت جریان بالای باتری، عمر چراغ هایی که از باتری تغذیه می شوند، کاهش می یابد.
در انتخاب باتری مناسب برای خودرو باید به موارد ذیل توجه شود: مقدمه : سیستم های برق خودروهای معمولی دارای ولتاژ اسمی خامی هستند که معمولا ضریب ثابتی از ۱۲ ولت می باشند و به همین دلیل تقریبا تمام باتریهای خودرویی موجود در بازار دارای همین ولتاژ نامی هستند. اغلب خودروهای سواری دارای ولتاژ نامی ۱۲ ولت می باشند. خودروهای باری و سنگین دارای ولتاژهای نامی بالاتر از ۱۲ ولت می باشند ولی ولتاژ آنها به گونه ای است که مضرب صحیحی از ۱۲ می باشند به عنوان مثال ولتاژ اسمی مورد نیاز آنها ۲۴ ( دو برابر ۱۲ ) ، ۳۶ ( سه بربر ۱۲ ) و … می باشد. در این گونه خودرو به جای یک باتری اغلب از ۲ یا ۳ باتری ۱۲ ولت برای تامین ولتاژ مورد نیاز استفاده می کنند. به همین دلیل در بازار معمول فعلی فقط باتری ۱۲ ولت خودرویی یافت می شود. در طراحی های جدید خودروها که بحث آن از اوایل قرن ۲۱ میلادی آغاز شده و تحقیقات فراوانی نیز در این زمینه صورت گرفته است مربوط به استفاده از باتریهای ۳۶ ولت هیبرید و ۴۲ ولت هیبرید و تغییر در سیستم برق خودروها می باشد . مقالات تحقیقی چاپ شده در زمینه باتری های این خودروها نشان می دهد که این سیستم برق خودرو کارایی بسیار بهتری از سیستم های معمولی دارد . در این باتریهای هیبریدی ، سیستم باتری شامل یک باتری معمولی با ولتاژ ۳۶ یا ۴۲ ولت و یک ابر خازنی اشت که مجموعه این دو به عنوان باتری خودرو استفاده می شود ، حضور یک ابر خازن کارآیی و عمر باتری را افزلیش داده و توانایی تولید جریان در این سیستم افزایش می یابد.
۱ – ظرفیت اسمی باتری
ظرفیت باتری یک پارامتر یسیار مهم و اساسی در انتخاب باتری می باشد. اولین قدم در انتخاب باتری، آشنایی با اطلاعات اولیه سیستم برق خودر و است که اغلب توسط شرکتهای خودروساز به صورت یک کتابجه به همراه خودرو ارائه می کنند. در اطلاعلت فنی سیستم برق خودرو، اطلاعاتی در مورد ظرفیت باتری مورد نیاز ارائه می شود. در انتخاب باتری باید ظرفیت باتری در حد مطلوب باشد. همیشه یک استارت خوب استارتی است که توسط یک باتری با عملکرد و ظرفیت مناسب در یک بازه زمانی کمتر از ۲ ثانیه اجرا می شود.
۲ – شدت جریان استارت سرد
این پارامتر یک ویژگی فنی باتری است که یک معیار بسیار خوب برای انتخاب باتری به ویژه برای فصول سرد سال است. هر چه مقدار در یک ظرفیت اسمی خاص بالاتر باشد، توانایی باتری برای استارت در دماهای پایین بیشتر خواهد بود. یکی از مشکلات اغلب باتری ها ، ضعف آن ها در آب و هوای سرد است. این مشکل را هر مصرف کننده خودرو در یک صبح سرد زمستان به خوبی احساس می کند. باتری در آب و هوای گرم ضعف خود را نشان نمی دهد ولی با کاهش دمای محیط، عدم توانایی باتری آشکار می شود. در دستورالعمل استاندارد ملی ایران شماره ۷۱ برای باتریهای سرب – اسید خودرو، این پارامتر به صورت زیر تعریف شده است. حداکثر جریانی که یک باتری ۱۲ ولتی می تواند در دمای ۱۸- درجه سانتیگراد در مدت ۱۰ ثانیه تولید کند با این شرایط که ولتاژ آن در طی این مدت از ۵/۷ ولت کمتر نشود . مقدار شدت جریان استارت سرد هر باتری به دو عامل ظرفیت اسمی و مقاومت درونی باتری بستگی دارد. هر چه ظرفیت باتری بالاتر باشد. مقدار شدت جریان استارت سرد آن نیز افزایش می یابد. هرچه مقاومت درونی باتری بالاتر باشد مقدار کاهش می یابد. زیاد بودن مقاومت درونی باتری یک عیب اساسی باتری است که به فرآیند تولید و ساخت باتری ارتباط دارد. هر باتری باید حداقل جریانی معادل سه برابر ظرفیت اسمی خود بتواند در دمای۱۸- درجه سانتیگراد تولید کند. به عنوان مثال یک باتری A.h 60 باید حداقل شدت جریان استارت سرد A180 را تامین کند.
۳ – آب بندی باتری ها
باتریهای خودرو از لحاظ آب بندی دارای دو نوع کلی هستند. نوع معمولی باتری ها که به باتری های منفذ دار معروف هستند دارای دریچه هایی بر روی درب باتری جهت افزایش الکترولیت وگاهی یک منفذ کناری برای خروج اسید اضافی می باشند. اگر باتری منفذ دار دارای دریچه کناری نباشد باید بر روی درب های دریچه های مخصوص افزایش اسید، دارای منافذ ریزی باشد تا گازهای اضافی داخل باتری بتواند از آن خارج شود. نوع دوم باتریهای خودرو ، باتری های آب بندی شده هستند که به آنها ( Free MF Sealed Maintenance ) و گاهی به غلط به آنها باتری خشک گفته می شود. در اصل این باتری ها خشک نیستند و فقط بدنه و درب آنها آب بندی شده و اسید مورد نیاز توسط سازنده در طی تولید اضافه می شودو مصرف کننده لازم نیست به آنها اسید اضافه کند. در این باتریها، در طول مصرف نیز ، نیازی به مراقبت و اضافه کردن اسید وجود ندارد. در انتخاب باتری های منفذدار باید توجه بیشتری شود، چون پدیده ریزش و نشت الکتروایت اسیدی در آنها بیشتر مشاهده می شود.
۴ – ابعاد بیرونی باتری
هنگام ساخت با توجه به ظرفیت برق خودرو، یک جای مشخصی برای باتری در نظر گرفته می شود . بنابراین ابعاد بیرونی باتری نیز باید متناسب با جای در نظر گرفته در خودرو باشد . این مساله در خودروهای مدل بالا حائز اهمیت بیشتری است چون نشیمنگاه باتری محدود بوده و فضای اضافی در آنها وجود ندارد و باتری نمی تواند ابعاد بزرگتری داشته باشد.
۵ – ترمینالهای باتری
هر باتری خودرو دارای دو ترمینال خروجی + و – است که از طریق آنها باتری به سیستم برق خودرو متصل می شود. در نگاه اول این ترمینالها که از جنس آلیاژ سرب می باشد باید شکل مناسب داشته و سطح آنها کاملا صاف و هموار بوده و هیچگونه منفذ و ناصافی نداشته باشد. در هنگام خرید باتری هایی از نوع آب بندی شده (Sealed) علاوه بر مطلب فوق ، باید به رنگ این ترمینالها نیز توجه شود. در این نوع باتری ها به دلیل حضور الکترولیت اسید سولفوریک در مدت انبار سازی ، اگر فرمولاسیون آلیاژ این ترمینالها و نحوه جادهی آنها در روی درب باتری صحیح نباشد ، سولفات سرب سفید رنگی در روی آنها ظاهر خواهد شد که به اصطلاح ترمینالها سولفاته می شوند. استفاده از این باتری ها یا ترمینالهای سولفاته شده، باعث خوردگی شدید در سیم های اتصال (سرباتری) خودرو می شود که این خوردگی از طریق نشت بسیار آرام و نامحسوس الکترولیت از طریق سیم ها ممکن است از سر باتری نیز فراتر رود. علاوه بر خوردگی باتریهایی که دچار مشکل سولفاته شدن ترمینالها هستند، معمولا در طول مصرف دچار سولفاته شدن شبکه های درونی باتری نیز می شوند که این پدیده ها باعث کاهش طول عمر و کارایی باتری می شود . مساله سولفاته شدن ترمینالها در باتریهای منفذ دار معمولی در هنگام خرید مشاهده نمی شود، چون این باتریها در طول مدت انبارسازی فاقد الکترولیت هستند در غیاب الکترولیت سولفات شدن اتفاق نمی افتد و پدیده سولفاته شدن این باتری ها فقط در طول مصرف می تواند مشاهده شود.
۶- بدنه باتری
علاوه بر ابعاد مناسب ، بدنه باتری باید دارای شکل مناسب و جایگاه های مناسب برای نصب روی خودرو باشد. باتری خودرو در هنگام خاموش بودن موتور به دلایل مختلفی مانند روشن ماندن چراغها، کهنگی یا حتی دمای نامتعارف هوا میتواند خالی شود.
شاید اولین باری که باتری خودرویتان خالی شد، چندان به این مشکل توجه نکنید و یک باتری نو برای ماشینتان بخرید. اما اگر این اتفاق دوباره بیفتد، آنگاه باید به فکر بررسیهای بیشتر برای یافتن مشکل باشید.
چرا باتری خودرو خراب میشود؟
دلایلی که میتوانند باعث خالی شدن باتری خودرو شود، آنقدر زیاد هستند که در یک مقاله نمیگنجند؛ اما اگر بخواهیم بهطور کلی دلایل خالی شدن باتری را مطرح کنیم، سه نوع ایراد اصلی وجود دارد که شامل ایراد در خود باتری، ایراد در سیستم برقی خودرو و اشتباهات از سوی راننده هستند. برخی از این مشکلات را در خانه و بدون نیاز به مکانیک میتوان حل کرد؛ ولی برخی از آنها پیچیدهتر هستند و برای حل آنها به کمک یک متخصص کاردان نیاز خواهد بود. بیشتر افراد، زمانی متوجه میشوند باتری خالی شده است که پس از خاموش کردن خودرو نتوانند دوباره آن را استارت بزنند؛ اما گاهی نیز پیش میآید که باتری در حین حرکت خالی میشود و این میتواند نشانهای از ایراد در سیستم شارژ باتری باشد.
دلایل خالی شدن باتری
چرا باتری خودرو خالی میشود؟|ولتاژ باتری
وقتی باتری خودرو بهصورت مداوم به مشکل بر میخورد، یکی از نخستین و شایعترین دلایل، خوردگی یا خرابی اتصالات است. پس از آن، دلایل دیگری مثل وجود اتصالی در سیمکشی و ایراد در سیستم شارژ باتری نیز به میان میآیند. ایراد در شارژ باتری زمانی اتفاق میافتد که میزان مصرف باتری بیشتر از میزان شارژ آن باشد. شرایط آبوهوایی و دمای خیلی بالا یا خیلی پایین محیط نیز میتوانند روی باتری اثر منفی داشته باشند. در ادامه، به اصلیترین دلایل خالی شدن باتری میپردازیم.
۱. روشن ماندن چراغها
اولین موردی که در صورت بروز مشکل در باتری خودرو باید چک کنید، روشن ماندن چراغها است. ممکن است در طول شب، چراغهای اصلی یا چراغ سقفی خودرو را روشن گذاشته باشید و این میتواند باعث خالی شدن باتری شود. وقتی در شب و هنگام تاریکی، خودرو را ترک میکنید، چک کنید که چراغی روشن نمانده باشد. در برخی خودروها، چراغها تا زمانی پس از خاموش شدن خودرو روشن میمانند و سپس بهطور خودکار خاموش میشوند؛ ولی اگر ایرادی در این سیستم بهوجود بیاید، ممکن است چراغها روشن بمانند و باتری را خالی کنند.
۲. ضعیفشدن باتری
اگر باتری قدیمی شده باشد یا از آن خوب نگهداری نشده باشد، بهسختی شارژ خود را نگه میدارد. حتی مشکلات کوچک در سیستم برق مانند سیستم صوتی نیز میتوانند بهراحتی یک باتری معیوب را در هنگام خاموش بودن خودرو خالی کنند.
۳. خرابی و فرسودگی اتصالات باتری
خرابی در اتصالات سر باتری میتواند از شارژ شدن باتری ممانعت کند و قطع شدن این اتصالات نیز میتواند باعث بروز مشکلاتی شود.
۴. اتصالی در سیستم برق
وجود کوچکترین اتصالی در سیستم برقی خودرو میتواند باعث حالتی شود که به آن اصطلاحا برق دزدی گرفته میشود. پیدا کردن چنین ایراداتی بسیار مشکل است؛ ولی بهتر است درصورت مواجه شدن با آنها، ابتدا چراغهای داشبورد و صندوق عقب را چک کنید. ممکن است این چراغها در زمانیکه لازم نیست هم روشن باقی بمانند و باعث خالی شدن باتری شوند.
۵. دمای هوا
هوای بیش از حد گرم یا خیلی سرد میتواند شرایط را برای کارکرد صحیح باتری مختل کند. بهخصوص باتریهای کهنه و قدیمی نسبتبه دمای محیط حساسیت بیشتری دارند و زودتر آسیب میبینند.
۶. مشکل در سیستم شارژ باتری
اگر باتری خودرو در حین حرکت و روشن بودن موتور خودرو خالی شود، ایراد از سیستم دینام و شارژ باتری است. درصورت بروز این مشکل، ابتدا باید تسمه دینام را چک کنید و مطمئن شوید دینام کار میکند. درصورت سالم بودن تسمه، خود دینام باید چک شود.
بررسی مصرفکنندههای برق در خودرو
باتری خودرو در زمان خاموش بودن موتور، برق مورد نیاز چراغهای اصلی، چراغ سقفی و چند مصرفکنندهی دیگر مانند سیستم صوتی را تأمین میکند. چون در هنگام خاموش بودن موتور باتری دیگر شارژ نمیشود، بهمدت محدودی میتواند برق خودرو را تأمین کند و اگر باتری مشکلدار یا کهنه باشد، زودتر خالی میشود. در اکثر خودروهای جدید، سیستمی بهنام «چراغ همراهی تا منزل» وجود دارد که با آن میتوانید پس از خاموش کردن خودرو، چراغها را تا مدتی روشن نگه دارید و سپس بهطور خودکار خاموش میشوند. پیدا شدن ایرادی در چنین سیستمی میتواند باتری را بهسرعت خالی کند. در خودروهای مدرن، هنگامی که موتور خاموش است و از سیستم صوتی استفاده میشود، پس از گذشت مدت زمان مشخصی خود خودرو به شما هشدار میدهد که باتری ممکن است خالی شود.
چرا باتری خودرو خالی میشود؟|ولتاژ باتری
اگر تمامی چراغها را چک کردید و همهچیز درست کار میکرد، باید خود باتری را تست کنید. ابتدا باید اتصالات را چک کنید و مطمئن شوید همگی بهدرستی و محکم سر جای خود هستند. در باتریهای قدیمی، باید سطح آب باتری را نیز چک کنید و در صورت نیاز، به آب آن اضافه کنید. برای تست آب باتری، یک دستگاه ارزانقیمت بهنام هیدرومتر وجود دارد که کارکردن با آن آسان است و بهراحتی میتوانید از آن استفاده کنید. اگر پس از شارژ کامل باتری، یک یا دو عدد از سلولهای آن عدد پایینی را نشان دهند، باید باتری را تعویض کنید. راه دیگر تست خودرو، استفاده از دستگاه تستر (Tester) است. این دستگاه قیمت بالایی دارد و خرید آن برای مصرفکنندگان بهصرفه نیست؛ ولی باتریسازها آن را دارند و میتوانید برای تست باتری به آنها مراجعه کنید. این دستگاه، بهصورت مجازی باری را روی باتری قرار میدهد و شما میتوانید ولتاژ باتری را در حالت عادی و زیر بار ببینید. معمولا تست باتری با این دستگاه، بهصورت رایگان یا با هزینهی ناچیز انجام میشود. اگر خودتان این دستگاه را تهیه کردهاید و میخواهید در منزل باتری را تست کنید، بهتر است حتما دستکش و لوازم ایمنی بپوشید؛ چون گاهی باتریهای معیوب در هنگام تست منفجر میشوند.
سولفاتهشدن سر باتریها
چرا باتری خودرو خالی میشود؟|ولتاژ باتری
هنگام بازدید باتری ممکن است متوجه سولفاتهشدن و جرمبستن در ناحیهی سرباتریها شوید. ممکن است این سولفاتهشدن در حدی باشد که با چشم دیده نشود؛ ولی معمولا شدت آن بالا است و جرمی به رنگ آبی، سفید یا سبز را مشاهده خواهید کرد. وجود سولفات و جرم در سرباتریها هم میتواند از شارژ شدن صحیح باتری جلوگیری کند و هم نمیگذارد در هنگام استارت، برق کافی به استارتر برسد و بههمینخاطر ممکن است خودرو روشن نشود.
پاککردن سولفات
برای پاک کردن سولفات باتری میتوانید از آب، جوش شیرین و یک برس سخت استفاده کنید. هنگام کار کردن با جوش شیرین نیز بهتر است احتیاط کنید؛ این ماده نباید وارد سلولهای باتری شود. در بیشتر مواقع، سولفاتها تنها با آب جوش و یک برس سخت پاک میشوند.
چرا باتری خودرو خالی میشود؟|ولتاژ باتری
بررسی اتصالی
اگر باتری خودروی شما مدام خالی میشود، باید بهسراغ سیستم برق بروید. ممکن است برق خودرو از جایی مثل قفل درها یا سوئیچ اتصالی کرده باشد و باتری خالی شود. مدار چراغها نیز میتواند باعث بروز این مشکل شود. برای پیدا کردن اتصالی در سیستم برق باید از دستگاهی بهنام مولتیمتر استفاده کنید. برای این کار، باید مولتیمتر را در حداکثر آمپر خود قرار دهید. برخی نیز برای این کار از لامپ تست استفاده میکنند که قیمت پایینتری نسبتبه مولتیمتر دارد. بسیاری از چراغهایی که درون خودرو قرار دارند، طوری طراحی شدهاند که بهصورت خودکار خاموش میشوند. حال، بروز مشکل در سیستم برق خودرو میتواند باعث روشن ماندن آنها و خالی شدن باتری شود. اگر باتری خودرو در زمستان نیز دچار افت کارایی میشود، میتوانید یک دستگاه جامپر خریداری کنید تا درصورت روشن نشدن خودرو، آن را به باتری وصل کنید. ولتاژ باتریولتاژ باتریولتاژ باتری
ساختمان باتری خودرو به زبان ساده
باتری خودرو از جمله مهم ترین قطعات برای تامین انرژی لازم خودرو در انجام فعالیت های آن است.باتری خودرو دارای چند مدل از جمله: 1-باتری اسیدی 2-باتری اتمی 3- باتری خشک و… می باشد.
اجزا تشکیل دهنده باتری
اجزا تشکیل دهنده باتری
جعبه باتری را به شکل مکعب مستطیل از جنس پلاستیک میسازند و باید در مقابل حرارت حاصله از فعل و انفعالات شیمیایی باتری و ضربه ، مقاوم بوده و در برابر عبور خوبی باشد.جعبه باتری بصورت خانه خانه ساخته شده و کف هر خانه دارای حوضچههایی برای ته نشین شدن ذرات جدا شده از صفحات باتری و جلوگیری از اتصالات صفحات بیکدیگر میباشد. در صورتی که رسوبات یا لجنها سطحشان بالا بیاید باعث اتصال کوتاه صفحات باتری شده و در نتیجه کاهش قدرت باتری را سبب میشود. خانه باتری هر جعبه دارای تعدادی خانه جدا از یکدیگر میباشد. هر خانه حدود 2.2 ولت برق تولید میکند. اگر تعدادی صفحه مثبت و منفی داخل خانه باتری قرار دهیم و “اسید سولفوریک” بریزیم و ولت متر در مدار قرار دهیم 2 تا 2.2 ولت را میتوانیم اندازه بگیریم. لذا برای باتری 6 ولت ، به سه خانه نیاز است.
صفحات باتری
در هر خانه سه صفحه مثبت ، منفی و عایق وجود دارد. تعداد صفحات منفی یکی بیشتر از صفحات مثبت میباشد به هر یک از صفحات مثبت و منفی پلیت میگویند. پس اگر خانه باتری 19 پلیت داشته باشد ، 9 عدد آن صفحه مثبت و 10 عدد صفحه منفی است. این عدد روی باتری نوشته میشود. صفحات مثبت: صفحات مثبت از جنس پراکسید سرب PbO2 میباشد. ابتدا صفحات را از جنس بصورت مشبک ساخته و بعد ، از اکسید فعال شده پر میکنند. صفحات منفی: عین صفحات مثبت بوده ، با این تفاوت که ماده فعال شده آن “سرب اسفنجی” میباشد. صفحات عایق: برای جلوگیری از اتصال صفحات مثبت و منفی بیکدیگر ، بین صفحات یک عایق از جنس پلاستیک یا میکا یا فیبر قرار میدهند. صفحات عایق از یک طرف صاف و از طرف دیگر دارای همبستگی هایی هستند. طرف برجستگی به طرف صفحه مثبت است تا بهتر با صفحه مثبت فعالیت داشته باشد.برجستگی صفحه عایق اجازه میدهد ذرات جدا شده از صفحه مثبت به ته باتری هدایت و از اتصال کوتاه صفحات جلوگیری شود.
اتصال خانههای باتری خودرو بیکدیگر
ولتاژ باتری، تعداد خانههای باتری را تعیین میکند. اگر بخواهند مقدار آمپر باتری را زیاد کنند تعداد صفحات مثبت و منفی هر خانه را زیاد میکنند. پس از این که صفحات هر خانه ، داخل آن قرار داده شد خانههای باتری را به صورت سری بیکدیگر وصل کرده که در نتیجه در کل خانهها ، یک قطب مثبت آزاد و یک قطب منفی آزاد میماند که آنها را بصورت مخروط ناقص از جنس سرب ریخته گری نموده و قطبهای اصلی باتری نامیده میشود. تشخیص قطبهای باتری از یکدیگر قطب مثبت قطورتر از قطب منفی است. قطب مثبت با علامت (+) و قطب منفی با علامت (-) مشخص شدهاست. قطب مثبت با علامت POS یعنی مثبت و قطب منفی با NeG یعنی منفی مشخص میشود.
هیدرومتر از یک لوله استوانهای که یک سر آن به لوله باریک لاستیکی و سر دیگر آن به یک گوی لاستیکی توخالی وصل میباشد، تشکیل شدهاست. داخل محفظه شیشهای ، یک کپسول شناور قرار گرفته که به صورت سبز ، سفید ، قرمز رنگ آمیزی شدهاست و به صورت اسید درجه بندی شدهاست.
هیدرومتر یا اسید سنج باتری
برای تعیین غلظت مایع داخل باتری یا ظرف اسید ، ابتدا باید گوی پلاستیکی را فشار داده تا هوای آن خارج شود و سر باریک لاستیکی هیدرومتر را داخل ظرف باتری قرار داد و سپس گوی لاستیکی را رها میکنیم. مقداری از مایع داخل ظرف یا باتری وارد محفظه شیشهای میشود. کپسول مدرج طبق قانون ارشمیدوس در مایع ، شناور میماند. هر چه مایع رقیقتر باشد کپسول در آن بیشتر فرو رفته و هر چه غلیظتر باشد برعکس. جدول مخصوص تعیین و شارژ باتری
درصد شارژحدود غلظت 100%1.299 تا 1.265 75%1.256 تا 1.235 50%1.235 تا 1.205 25%1.205 تا 1.170 خیلی کم1.170 تا 1.140 کاملا شارژ1.140 تا .1.11
اگر محلول داخل باتری پس از شارژ کامل دارای غلظت کمتر از حد معمول است، با اضافه کردن اسید به محلول این عیب را بر طرف کنید. اگر محلول داخل باتری پس از شارژ کامل دارای غلظت بیشتر از حد معمول است، با اضافه کردن این عیب را برطرف کنید. اتصال باتری کمکی جهت روشن کردن موتور اتومبیل: اگر نیاز به باتری کمکی در اتومبیل باشد باید دقت کرد که به صورت موازی در مدار قرار گیرد. در صورتی که به صورت سری در مدار بسته شود، ولتاژ زیاد به ادوات برقی اتومبیل ضربه وارد میسازد.
مایع الکترولیت باتری بازدید شود. در صورتی که مقدار الکترولیت کم بود، آب مقطر را تا 10 میلیمتر بالای صفحات پر کنید. بستهای نگهدارنده باتری محکم شود تا باتری هنگام حرکت اتومبیل ارتعاش پیدا نکند و دچار سانحه نشوند. بستهای قطب مثبت و منفی را با آچار تخت سفت کرده و در صورتی که سولفاته شده بود ، آنها را باز با آب جوش تمیز کرده و همچنین قطبهای باتری نیز تمیز شود. سپس ، بستها با آچار تخت ، محکم بسته شود.
پیل سوختی یا به عبارتی سلول سوختی یک تبدیل کننده انرژی شیمیایی به الکتریکی است.
امروزه جایگزین شدن انرژی های پاک با انرژی های فسیلی بر هیچکس پوشیده نیست و انرژی های پاک نقش بسزایی در صنعت و زندگی ما دارند. در کنار انرژی های خورشیدی، بادی، زمین گرمایی و زیست توده، پیل سوختی نیز دارای اهمیت بسیار فراوانی می باشد. پیل سوختی در اصل یک نوع مبدل می باشد که در ادامه با نوع کارکرد و انواع آن آشنا خواهیم شد. پیل سوختی دستگاهی است که با تبدیل انرژی شیمیایی می تواند برق تولید کند. این تبدیل مستقیم بوده و بازه بسیار بالایی دارد. در حال حاضر پیل های سوختی هیدروژنی معروف ترین آنهاست. هر پیل سوختی دارای 2 قطب الکتریکی به نام آند و کاتد می باشد.
پیل سوختی چیست و چگونه کار می کند؟|ولتاژ باتری
که در بین این 2 یک الکترولیت به منظور جداکننده ی آنها و جابجایی ذرات باردار و کاتالیست به منظور افزایش سرعت جایجایی بین دو الکترود می باشد. پیل های سوختی از فناوری جدیدی برای تولید انرژی استفاده می کنند که می توانند بدون ایجاد آلودگی صوتی و محیطی با ترکیب مستقیم سوخت و اکسید کننده انرژی الکتریکی تولید کنند. فروشگاه ولتاژ باتری در این پیل ها یا سلول ها سوخت اصلی هیدروژن می باشد ولی برای ایجاد واکنش اکسیژن نیز نیاز می باشد. همانطور که گفته شد این واکنش بدون ایجاد آلودگی انجام می شود و خطری برای افراد ندارد و در نهایت تراکنش اکسیژن و هیدروژن نهایت محصول خروجی از سلول آب می باشد. چون پیل ها به تنهایی قادر به تولید انرژی الکتریکی بالایی نیستند آنها را به صورت دسته ای که پشته یا استک نامیده می شود جمع و از آنها استفاده می کنند.
پیل سوختی چگونه کار می کند؟
هدف از ساخت این سلول های سوختی این است که وقتی واکنش در آن رخ می دهد با خروجی جریان از پیل بتوان یک مدار الکتریکی یا مثلا یک لامپ را روشن کرد. به دلیل نوع عملکرد پیل جریان الکتریسیته تولیدی در پیل به مدار باز می گردد تا چرخه را کامل کند. در واقع جریان را واکنش های شیمیایی هستند که تولید می کنند و این کار همان اصل عملکرد پیل سوختی می باشد. پیل های سوختی انواع مختلفی دارند ولی در نوع هیدروژنی آنها هیدروژن از یک سمت وارد و با آند برخورد می کند و یونیزه شده و الکترون جدا شده به داخل مدار رفته و آن را روشن می کند. در پیل سوختی اکسیژن از سمت کاتد وارد شده با یون های الکترون و هیدروژن واکنش نشان داده و به صورت آب خارج می شود.
پیل سوختگی چیست و چگونه کار می کند؟|ولتاژ باتری
نقش الکترولیت در این واکنش ها بسیار مهم است زیرا باید تعداد مشخصی از یون ها را از خود عبور دهد در غیر اینصورت اگر آزادانه هر یون وارد شود و انتقال پیدا کند مدار دچار اختلال می شود. هیدروژن و اکسیژن چه از سمت آند چه از سمت کاتد با هم واکنش دهند نتیجه همان آب است که به آن اشاره شد و باز هم همان الکترون ها باعث روشن شدن مدار می شوند.
پیل سوختگی چیست و چگونه کار می کند؟|ولتاژ باتری
ولتاژ باتری (اولین مجتمع تخصصی برق خودرو در مازندران)
نمایندگی رسمی صبا باتری و سپاهان باتری در مازندران
با بیش از 20 سال فعالیت
فروش بالا و پایین دارد/این خدمات است که می ماند چون پیل های سوختی از واکنش های شیمیایی استفاده می کنند و برق تولید می کنند . نسبت به تولید کنندگان برق که با احتراق برق تولید می کنند محدودیت های قوانین ترمودینامیکی مانند کارنو را ندارند و در نتیجه این نوع پیل ها کارآمدتر و بهینه تر عمل خواهند کرد. علاوه بر این می توان حرارت حاصل از واکنش های شیمیایی تولید شده را کنترل کرد و از ان برای افزایش کارایی استفاده کرد.
انواع پیل های سوختی
پیل سوختی آلکالی: در این پیل از اکسیژم و هیدروژن فشرده برای سوخت و از هیدروکسید پتاسیم در آب به عنوان الکترولیت استفاده می کنند. دمای هنگام کار این پیل بین 150 تا 300 درجه سانتیگراد می باشد و بازده آن چیزی حدود 70 درصد است. همچنین توان خروجی آن بین 300 وات تا 5 کیلوبایت می باشد. این پیل از نوع گرانترین آن می باشد زیرا برای صفحات الکترولیت از پلاتین خالصی استفاده می کنند . و برای فضاپیما های آپالو استفاده میشود برای تامین برق و آب فضانوردان. این پیل از هیدروژن خالص استفاده می کند و مانند همه ی مخزن های سیال امکان نشتی دارد.
پیل سوختگی چیست و چگونه کار می کند؟|ولتاژ باتری
پیل سوختی کربنات مذاب (MCFC) : در این پیل از ترکیبات سدیم مانند نمک یا منیزیم به عنوان الکترولیت در دمای بالا استفاده می شود. دمای کار یاین پیل حدود 650 درجه سانتی گراد و بازده آن حدود 60 تا 80 است. توان خروجی این پیل ها حدود 2 مگاوات می باشد که با طراحی و خلاقیت تا 100 مگاوات نیز موجود می باشد. در این نوع پیل ها با تدیل شیمیایی گرمای بسیار زیادی تولید می شود که می شود از همین اتلاف انرژی استفاده کرد. الکترود این پیل ها از جنی نیکل می باشد که نسبت به نوع قبلی ارزان تر می باشد .
اما دمای بالای آن برای کارهای خانگی و…بسیار خطرناک و نامناسب می باشد.
پیل سوختی اسید فسفوریک (PAFC) : در این پیل از اسید فسفوریک برای الکترولیت استفاده می کنند. دمای کارکرد این پیل در حد 150 تا 200 درجه سانتی گراد می باشد و بازدهی آن چیزی در حدود 40 تا 60 درصد می باشد. توان خروجی این نوع پیل ها تا 200 کیلووات می باشد. که البته پیل هایی از این نوع تا 11 مگاوات هم نیز آزمایش شده است. پیل های سوختی اسید فسفوریک غلظت کربن مونوکسید کربن را تا 1.5 درصد می پذیرند که این باعث می شود بتوان سوخت های زیادی را برای این پیل انتخاب کرد.
پیل سوختگی چیست و چگونه کار می کند؟|ولتاژ باتری
فقط اگر گازوئیل به عنوان سوخت آن انتخاب شود اول باید سولفور آن را برطرف کرد. در این پیل از الکترود های پلاتینی استفاده می شود و قطعات آن نسبت به خورندگی مقاوم است.
پیل سوختی با غشا تبادل پروتون (PEM) :
این نوع پیل با الکترولیت پلیمری کار می کند که به صورت یک صفحه نازک و نفوذپذیر در آمده است. دمای کارکرد این پیل 80 درجه سانتی گراد و بازده آن 40 تا 50 درصد می باشد. توان خروجی آن بین 50 تا 250 کیلووات است. به علت وجود الکترولیت جامد و انعطاف پذیر، سلول ها نه می شکند نه نشتی پیدا می کند. چون دمای کارکرد این پیل ها پایین است برای استفاده در منازل و خودرو ها مناسب است ولی هزینه ساخت این پیل ها بالا می باشد.
ولتاژ باطری
پیل های اکسید جامد (SOFC) :
در این پیل ها از یک نوع الکترولیت که اکسید فلز می باشد استفاده می کنند که ترکیبی سرامیکی و سخت دارد. دمای کارکرد آن 1000 درجه سانتی گراد و بازده آن حدود 60 درصد می باشد که این دمای بالا کارایی آن را محمدود می کند. خروجی توان این پیل ها 100 کیلووات می باشد.
پیل های میکروبی :
در این پیل ها از یک مخزن برای نگهداری باکتری استفاده می شود که با تجزیه قند و مواد ارگانیک و یا حتی فاضلاب توسط باکتری ها برق تولید می کنند.
پیل سوختگی چیست و چگونه کار می کند؟|ولتاژ باتری
تفاوت پیل سوختی با باتری
باتری و پیل سوختی از نظر تولید انرژی الکتریکی عملکرد یکسانی دارند و هر دو با واکنش شیمیایی انرژی الکتریکی را تولید می کنند. در باتری واکنشگرها در درون باتری قرار دارند و در طول واکنش ها مورد استفاده قرار می گیرند و مجددا باتری باید شارژ شود و اگر غیر قابل شارژ باشد باید دور انداخته شود. اما در پیل های سوختی واکنشگرها در بیرون پیل ذخیره می شوند. بنابراین تولید الکتریسیته تا زمانی که سوخت تامین شود ادامه دارد که به طور مثال یک دستگاه با پیل سوختی نیازمند سوختگیری است نه شارژ مجدد.
پیل سوختگی چیست و چگونه کار می کند؟|ولتاژ باتری
ولتاژ باتری (اولین مجتمع تخصصی برق خودرو در مازندران) نمایندگی رسمی صبا باتری و سپاهان باتری در مازندران
با بیش از 20 سال فعالیت
فروش بالا و پایین دارد/این خدمات است که می ماند
مازندران / بابلسر / بعد از پل شازده رودخانه / جنب پمب بنزین
دیدگاهتان را بنویسید